lördag 16 maj 2020

Trolltider - om musiken
Kompositören Lasse Dahlberg:


Kören bär hela musikalen
-Den stora utmaningen har varit att omvandla denna TV-klassiker till en teatermusikal på scenen, säger Lasse Dahlberg, kompositör och musikalisk ledare för KLIV-teatern.
Tillsammans med Björn Isfält skrev han musiken till de 24 avsnitten i TV:s julkalender 1979. Ingen anade då hur älskad och omtyckt denna TV-serie skulle bli. Den har sedan dess sänts i repris flera gånger - det finns inte många barn i Sverige som inte känner till Daisy, Gloria, Dorabella, Gorm och de andra trollen.
En viktig orsak till seriens popularitet har varit den härligt, smittsamt livsglada musiken.
Musiken skulle bygga på enkelhet och rytm - det gäller också nu när TV-serien gjorts om till en scenversion. I TV var Trolltider en teaterföreställning med sång. I den här nya versionen är Trolltider en musikal med körpartier och mycket nyskriven musik. 40 sångare på scenen. Kören får agera stenar, buskar,fåglar och hela skogen är besjälad med ljud.
För Lasse Dahlberg är TV och teater två helt skilda ting. TV bygger på närbilder och spännande ansikten, teater är en totalupplevelse där man inte kommer den enskilda människan så nära. Det är därför kören och musiken blir en så viktig del av hela föreställningen.
Senast Lasse Dahlbergs musik hördes i Lidköping var vid invigningen av det nya Vänermuseet. Då uruppfördes hans balettstycke Varma Vågor Vid Vänern" för 5O dansare, 60 körsångare och en liten orkester. Det blir tvära kast att därefter skriva musik till en familjemusikal.
-Jag tycker att det är väldigt inspirerande att utgå från bra texter och skriva musik som passar in i ett visst sammanhang.
Amatörerna på KLIV-teatern är en så entusiastisk ensemble. Det gör att jag vågar experimentera musikaliskt och det är vansinnigt roligt.
(Repotage:Eva Kaijser)


Inga kommentarer: