onsdag 14 december 2022

Förord till boken Balladen om Biggan och Lasse

 ”Two hearts are better than one”


Synergi, ni vet det där när ett och ett blir tre eller mer,
är nog det centrala begreppet i den här boken.


Biggan och Lasse började på varsitt håll och fick mycket bra gjort var för sig i olika kulturella projekt. Men år 1981 möttes de för första gången i ett arbetssammanhang. Det blev ett möte som det slog gnistor om. Den gemensamma gnistan har tänt och tänder många minnesvärda kulturprojekt. Biggan och Lasse Dahlberg har sedan dess jobbat ihop med massor av olika kulturaktiviteter i snart fem decennier. De ligger tillsammans bakom barnföreställningen Alban popmuffa för små hundar, musikalerna Romeo och Julia och Canterbury Tales med hundratals medverkande, för att bara nämna några imponerande exempel. Dessutom har de gjort många skivor och musikföreställningar. Och de har med stora insatser sett till att det finns ett kulturhus i Västerplana. Deras eget!


De har varit och är ett par både professionellt och privat. Deras arbete har kommit fram i kärlek därför har boken fått det litet romantiska namnet Balladen om Biggan och Lasse.

I den här boken kan ni följa bredden, djupet och mångfalden i deras arbete där kvalitet alltid står i centrum. Här finns nu en efterlängtad samlad dokumentation av deras betydelsefulla arbete och dess betydelse för att göra Skaraborg till en livaktig kulturbygd. Boken blir en viktig byggsten till vår kulturhistoria. Tänk vilken vital betydelse två eldsjälars visioner och arbete kan ha!

Jobbet med den här boken började med samtal i Blåelds studio i Västerplana på den tiden vi var tvungna att sitta med munskydd på knappt hörbart avstånd p g a pandemin. Underlagsmaterialet är ett stort och viktigt material så jobbet har fått ta sin tid. Arbetet har varit lustfyllt och stimulerande. Fakta har tagits fram tillsammans med Biggan och Lasse. De fina och engagerade samtalen kommer jag att bevara i kärt minne när slitet är glömt. Jag har lyssnat på plattor och sett skraltigt inspelade Dvd:er med musikalerna. Jag har haft tillgång till ett fantastiskt arkiv som gjort historien levande. Arkivstudier blir fyllda av liv och lust när materialet är så rikt, intressant och spännande som här. Jag är stolt och tacksam att jag fick vara forskaren och barden.

En bok som den här får mycket av sin kraft ur bildmaterialet. Här handlar det om många äldre bilder och klipp som gjorts användbara och disponerats väl av bokens formgivare Rune Lindström.

Många har hjälpt till att göra boken bättre. Ett särskilt tack till eminenta fotograferna Thomas Kühnel och Katarina Kresak. Jag vill också tacka Marianne Olsson och Eva Borg för kloka och konstruktiva synpunkter.

Välkomna kära läsare att på djupet möta och lära känna två lika viktiga som outtröttligt entusiastiska kulturproffs.

Österäng i slutet av augusti 2022
BO BORG

 

 


Inga kommentarer: