tisdag 13 oktober 2015

Lite historia om KLIV-teatern


ETT MAGISKT KLIV

Någon gång i mitten av 80-talet drog ett gycklarsällskap genom Lidköping, med häst och vagn. Till en av föreställningarna kom en ung ljuslockig lidköpingsflicka, som blev förhäxad...

- Det var magisk, minns hon, och bestämde sig genast för att i framtiden ägna sig åt något liknande. När hästen tappade en av sina bjällror tog hon upp den från marken för att ha som minne. Den har hon fortfarande kvar, liksom den färgglada affisch som annonserade föreställningen.

Gycklarna - ja, det var inga mindre än Biggan och Lasse Dahlberg. Det är väl allom bekant vid det här laget att Lasse är en av prästens tre begåvade söner, uppvuxen i Forshem. Det har gått några år sedan han flyttade hem till Kinnekulle igen efter många år i Stockholm, där han bl.a. gjorde program för SVT och jobbade med opera och teater som kompositör och musiker. Han har t.ex. gjort musiken till filmen Bröderna Lejonhjärta, samt den välkända signaturmelodin Bollibompa (" har ni sett - kanal ett!") Och musiken till julkalendern Trolltider.

Den trettonåriga lidköpingsflickan, som fascinerades av gycklarna så till den grad att hon bestämde sig för att bli skådespelare, heter Hanna Bogren och är " tandläkarns tös". Det är hon som nu har regisserat KLIV-teaterns föreställning En Midsommarnattsdröm. Hanna har gått Skara Skolscen, arbetat med Teater Aurora i Stockholm, gått tre och ett halvt år på teaterhögskolan i Göteborg och sedan tillhört skådespelarensemblen vid Stadsteatern i Göteborg och Teater Bhopa.

I KLIV-teaterns lokaler på Sockerbruksgatan i Lidköping har alltså gycklarna etablerat sig och de fortsätter sin konstnärliga verksamhet med outtröttlig energi. Men de är så många fler nu och har tillgång till en hel fabrikslokal. Utan Lasse och Biggan skulle denna verksamhet inte vara möjlig. Det är dom som är själva motorn i fabriken. Eller det bultande hjärtat om man så vill. Trots den ekonomiska snålblåsten fortsätter de år efter år med sin musikteater, unik i länet och något som alla Lidköpingsbor borde vara stolta över. Intresset har spritt sig som ringarna på vattnet - snart känner alla någon som varit med i KLIV-teatern, om de inte är med själva. Vilket blodomlopp!

Var annars träffas man så här över generations gränserna och jobbar mot ett och samma mål?

Beundransvärt. Hur orkar de? Inte nog med den ekonomiska osäkerheten år efter år. Det är naturligtvis en mycket stor sak när ett helt skådespel ska uppföras. Repliker skall skrivas, musik komponeras, människor engageras. Det är också så mycket praktiskt som ska genomföras - väggar sonm skall målas, kulliser som skall snickras, bänkrader som skall flyttas, kläder som skall sys. Det mesta är material som har återanvänts. Man skall trollamycket med färg och ljus och skapa illusioner. Biggan, som designat åtskilligavackra kläder, vet hur textila konstverk kan växa fram med hjälp av några enkla stuvbitar som matchas i färg.

Det började med föreställningen Romeo och Julia år 1995, vidare Canterbury Tales, Trolltider, LasseMaja och ännu en Shakespearföreställning, En midsommarnattsdröm. Återigen med nyskriven , underbar musik av kompositören Lasse Dahlberg. Jag ryser av välbehag när jag hör de inledande tonerna. Det är så vackert. Jag har kommit till Klivteatern en dag i slutet av augusti för att bevittna en repetition. Ser både unga och gamla på scenen och känner igen flera ansikten från de tidigare uppsättningarna - där är Gunilla, Kerstin, Hasse, Ninni, Pernilla, Carl-Åke och många fler. Där är min granne Ida och där självaste LasseMaja! Jag känner också igen en och annan höna från Canterbury Tales...

Så roligt att se att dom fortfarande tillhör denna stora, entusiastiska gycklarskara mitt i Lidköping. tala om energi! Nu står den unga regissören Hanna Bogren där framför Kliv-ensemblen, fortfarande lika söt som när jag lärde känna henne som liten. Den blonda hästsvansen svänger av och an när hon studsar upp och ner mellan bänkraderna på läktaren eller springer kors och tvärs över scenen, ivrigt gestikulerande. Stämningen är hjärtlig och positiv.

- Känn tangon i er! ropar hon och uppmanar herrarna att visa sin manlighet och damerna sin kvinnlighet. Puta med brösten!

Affichen som på åttiotalet berättade om gycklarnas föreställning i Lidköping hade konstnären Torbjörn Nolkrantz i Skara gjort. Den hänger fortfarande på Hannas vägg och påminner om den magiska föreställning, som fick henne att välja yrkesbana. Nu har Torbjörn Nolkrantsz gjort en ny affisch till En midsommarnattsdröm. Nog tycker jag på något sätt att cirkeln är sluten när jag ser hans bild. Föreställer den inte en gycklare?

Text: Agneta Svanholm

 

Inga kommentarer: