måndag 24 september 2018

Kerstin Bergh
26 maj-15 augusti 2018
Konstmuseet i Skövde visar en stor utställning med Skaraborgsikonen Kerstin Bergh i samband med att en ny bok om hennes konstnärliga gärning lanseras. Kerstin Berghs måleri är expressivt och under-fundigt och inte sällan avhandlas teman som utanförskap, utsatthet och livets orättvisor.
Vernissage lördag 26 maj kl 12
Invigningstal av Stefan Hammenbeck och uruppförande av Kerstin Berghs tonsatta dikter - Biggan Dahlberg (sång) och Lasse Dahlberg (tonsättning/piano).
Kerstin Bergh (f. 1935) är efter längre sejourer i Tidaholm och Skövde åter bosatt och verksam i Göte-borg. Hela sitt vuxna liv har hon varit målare i en kraftfull och färgklingande föreställande expression-ism. Vid en utställning i Stockholm 1973 skrev konstnären och professorn vid Konstakademin Evert Lundqvist spontant ett brev till Kerstin där det bland annat stod:"...en glädje att möta Ert måleri..."
Hennes målarstil har naiva drag och är skenbart fumlig och grovhuggen. Hon har en rättframhet i berättandet som går rakt på känslan. I hennes konst finns en kraft i färgerna och deras samspel med varandra, bildinnehållet och formen som är lika drabbande som övertygande.
Hennes samhällsengagemang och medkänsla präglar konsten. I Skövde konstmuseums samlingar ingår till exempel en central målning från hennes arbete i Amnesty International. I museisamlingen ingår också hennes stora svit i koppargrafik med Luffartecken som tema.
Hennes konst inspireras också av musik. Hon har tolkat Allan Petterssons Barfotasånger både i måleri och i grafik. Direktheten och uppriktigheten i hennes bildspråk, oavsett konstnärlig teknik, gör att bilderna berör på djupet.
Vid dryga åttio är Kerstin Bergh aktiv som konstnär i sin ateljé i Sockerbruket i Göteborg. På Konstmuseet visas nu brett upplagd utställning av ett tjugotal aktuella målningar.
I samband med utställningen släpps boken Man tänker på ting... om Kerstin Berghs liv och konst. Boken är skriven av konstvetaren och kritikern Bo Borg och utgiven av Konstmuseet. 
 
 

Inga kommentarer: